Writing /usr/www/users/ldt/newshop2/dokuwiki/data/meta/nl/light-dec.meta failed

Light-DEC

Universeel licht besturing voor analoge en digitale modelspoorbanen, dat op zich ook zonder een pc of een digitale centrale kan worden gebruikt.

Het modelbaan licht besturing Light-DEC bestaat uit een Light-DEC-Basis-Module (op de foto rechts) en tenminste een Light-Module (Light-Display – op de foto links – of een Light-Power), dat aangesloten kan worden aan de linker zijkant van de Basis-Module.


Eigenschappen van de Light-DEC

Met Light-DEC staat een universele oplossing ter beschikking, om op maximaal 160 licht uitgangen tot 44 verschillende lichtfunkties vrij in te delen. Deze kunnen dan tijdens het verloop van de dag automatisch en selectief worden in- en uitgeschakeld. Zijn er meer dan 160 licht uitgangen nodig, dan kunnen meerdere Light-DEC systemen worden geinstalleerd.

Het verloop van de dag bestaat daarbij uit 4 fasen: ochtendschemering, dag, avondschemering en nacht. Voor elke fase van de dag kan een begin tijd en individueel een tijd faktor worden ingesteld. Met de tijd faktor wordt de tijd van de fasen van de dag versneld.

De zin van de tijd faktor is, de dag van de modelbaan tijdelijk te verkorten. De dagen op een modelbaan duren vaak 15 tot 60 minuten. Bij modelbaan tentoonstellingen is de dag van de modelbaan meestal 15 minuten lang; 10 minuten licht en 5 minuten donker.

De nacht op de modelbaan is weliswaar optisch indrukwekkend, maar de vele interessante gemaakte details van de modelbaan kunnen alleen in de langere lichte fase van de dag goed worden bekeken.

Met de Light-DEC kan de verhouding dag/nacht optimaal op de modelbaan worden nagebootst.

Het licht besturing Light-DEC kan automatisch starten, telkens als de voedings spanning er wordt opgezet. Het is echter ook mogelijk, het starten en stoppen te doen met een externe drukknop of een schakelaar. De starttijd kan vrij worden gekozen.

Er zijn 8 aansluitingen voor drukknoppen of schakelaars beschikbaar, waarmee ook de licht functies selectief kunnen worden geactiveert en gedeactiveert.

De Light-DEC is echter een produkt uit ons Digital-Profi Serie en heeft daarom ook een digitale ingang:

Daarmee bestaat de mogelijkheid, de licht sturing van de modelbaan de Light-DEC ook te starten en te stoppen met een digitale DCC opdracht. Light-DEC kan bijvoorbeeld met een opdracht van de modelbaan besturings software worden geactiveert. Daarmee loopt de modelbaan tijd van de software en die van de modelbaan lichtsturing synchroon.

Ook de licht functies kunnen door een DCC opdracht in- en uitgeschakeld worden. Zo wordt bijvoorbeeld op deze manier het knipperlicht van een spoorweg overgang geactiveert en gedeactiveert.

Komponenten van de Light-DEC

De modelbaan licht besturing Light-DEC is modulair opgebouwd en is daarom voor elke modelbaan grootte en aan alle individuele eisen optimaal en prijstechnisch aan te passen.

light-basis_ic.jpg

Hoofd component van de licht besturing Light-DEC is de Light-DEC-Basis-Module.


Deze bestaat uit een Light-DEC-Basis-Module en tenminste een Light-Module, dat aan de linker zijkant van de Basis-Module wordt gestoken.

Basis eenheid van de modelbaan licht besturing Light-DEC met de Light-DEC-Basis-Module (in het voorbeeld aan de rechter kant) en minstens een Light-Module (Light-Display – in het voorbeeld aan de linker kant – of Light-Power), dat aan de linker zijkant van de Basis-Module wordt gestoken.

De Light-Display-Module hebben 40 uitgangen, die een stroom tot een 0,5 A kunnen leveren. Deze zijn optimaal voor het gebruik van modelbaan lampjes en LED’s.

De Light-Power-Module met 24 uitgangen, leveren een stroom van maximaal 2,5 A per uitgang. Door de hoge uitgang stroom zijn ze uitermate geschikt voor het voeden van zeer vele modelbaan lampjes, bijvoorbeeld om de lichtmasten van een hele straat gelijktijdig te schakelen.

Met een Light-DEC-Basis-Module kunnen tot 160 licht uitgangen via maximaal 7 Light-Modulen worden aangestuurd. Daarbij is het mogelijk, de Light-Display- en de Light-Power-Module naar behoefte te combineren. Alle Light-Modulen kunnen direct aan elkaar worden gestoken.

Moeten de Light-Modulen verder van elkaar worden gemonteerd, om ze dichter bij de lichtbron te installeren, dan kunnen deze met afgeschermde en stoor zekere patch-kabels (computer netwerkkabels) met elkaar worden verbonden.

Er is een keuze uit 44 verschillende licht funkties (zoals bijvoorbeeld neonlampen, knipperlicht, looplicht, verkeerslichten, spoorweg overgangen, TV, laslicht, auto knipperlicht, huis verlichting, kermis). Deze kunnen individueel worden toegewezen aan de uitgangen van de Light-Module.

De Light-DEC Basis-Module beschikt over een display en 4 drukknoppen, waarmee alle instellingen duidelijk en overzichtelijk kunnen worden ingesteld.

In bedrijf wordt op het display de actuele modelbaan tijd getoond. Bovendien ook de fase van de dag en de voor deze fase ingestelde tijd faktor. Voor de voeding van de electriciteit van de modelbaan licht sturing Light-DEC zijn modelbaan transformatoren of gelijkspanning schakelende voedingen geschikt.

Downloads

Alle gebruiksaanwijzingen voor dit artikel vindt u hier: Downloads Licht besturing Light-DEC en Downloads Light-Module.
Alle gebruiksaanwijzingen voor LDT-componenten vindt u hier: Overzicht downloads.

Aansluitvoorbeelden

Alle aansluitvoorbeelden voor dit artikel vindt u hier: Aansluitvoorbeelden Light-DEC.
Alle aansluitvoorbeelden voor LDT-componenten vindt u hier: Overzicht Aansluitvoorbeelden.

Verlanglijst maken / Prijzen

Let op: U kunt alleen artikelen toevoegen aan de verlanglijst, wanneer u zich reeds eerder als klant in de LDT webshop heeft geregistreerd of zich bij interesse in onze producten voor de eerste maal registreerd!


Voeg toe aan de verlanglijst Light-DEC-Basis-F (Art.-Nr.: 810222): Basis-Module voor de licht besturing Light-DEC als gebouwde module (109,90 €*).

Voeg toe aan de verlanglijst Light-Display-B (Art.-Nr.: 050031): Light-Display-Modul voor de Light-Interfaces LI-LPT en LI-LAN met 40 lichtuitgangen met elk 0,5A als als bouwpakket (59,90 €*).
Voeg toe aan de verlanglijst Light-Display-F (Art.-Nr.: 050032): Light-Display-Modul voor de Light-Interfaces LI-LPT en LI-LAN met 40 lichtuitgangen met elk 0,5A als gebouwde module (79,90 €*).

Voeg toe aan de verlanglijst Light-Power-F (Art.-Nr.: 050062): Light-Power-Modul voor de Light-Interfaces LI-LPT en LI-LAN met 24 lichtuitgangen met elk 2,5A als gebouwde module (84,90 €*).

* Alle prijzen incl. BTW., exclusief verzendkosten.

Onder voorbehoud van technische veranderingen en vergissingen.
© 2016 De Digitale SpoorKraam vertaald
© 2022 by LDT

 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki Design by Chirripó